Migránsok tömeges érkezésére készül Románia, ezért a katasztrófavédelem 36 mobil menekülttábor kialakításához szerez be konténereket – közölte ma az Adevărul című napilap Cristian Radu ezredesre hivatkozva. Az országos katasztrófavédelmi f?felügyelőség parancsnokhelyettese tegnapi gyulafehérvári sajtóértekezletén elmondta: egy-egy ilyen a menekülttáborban kétszáz menekült ellátását lehet megszervezni akár heteken keresztül. Ezeket természeti katasztrófák, tömeges kilakoltatások esetén is fel lehet majd használni, de a bevándorlók elhelyezésére és étkeztetésére is alkalmasak lehetnek, ha a migrációs jelenség tömegessé válik.

A mobil konténertáborok jelentős részét a Bánságban – Temes és Krassó-Szörény megyében – helyezik el, ahol a Szerbia felől érkező bevándorlók lépnek be az országba, a másik kiemelt kockázati térség Dobrudzsa – Konstanca és Tulcea megye.

Cristian Radu ezredes hozzátette: jelenleg nincsenek olyan információik, amelyek egy küszöbönálló válságot vetítenének előre, a migrációs kockázat „mérsékelt”.