A Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetői aktualizálták a 2018?2020-as időszakra a kormányprogramot, amelyet Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök hétfőn a parlament elé terjeszt jóváhagyásra.

A dokumentum továbbra is prioritásnak tekinti a központosítás leépítését és a helyi közigazgatásra vonatkozó törvénykezés módosítását. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet az alapvető infrastruktúra kiépítésére.

Eszerint a vízhálózatra csatlakozott háztartások arányát 87 százalékra tervezik növelni 2020-ig, a jelenlegi 65,2 százalékról, a csatornahálózatra csatlakoztatott háztartások arányát pedig 49,1 százalékról 60 százalékra tervezik emelni. A modernizált utak arányát 40-ről 61 százalékra, a telekkönyvezett lakások arányát 40-ről 80 százalékra növelnék, a mezőgazdasági területekét 100 százalékra. Végül a kormány azt ígéri, hogy 2020-ra minden iskolának lesz működési engedélye.

A külpolitika kiemelt célkitűzései közé tartozik az Egyesült Államokkal való stratégiai partneri kapcsolat elmélyítése, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárása, a schengeni övezethez való több lépcsős csatlakozás.