Elfogadta Klaus Johannis államfő a Szociáldemokrata Párt által javasolt miniszterelnök-jelöltet, és tegnap délután Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt bízta meg kormányalakítással. Az elnök elmondta: „ad még egy esélyt” a szociáldemokratáknak választási ígéreteik teljesítésére. Hozzátette: alapos mérlegelés után hozta meg döntését, nemcsak a kormányalakítási konzultációkra parlamenti súlyuk sorrendjében az elnöki hivatalba érkező pártok küldöttségeinek érveit, hanem az egyszerű emberek véleményét, a közösségi oldalakon kifejtett nézeteket is figyelembe vette, ugyanakkor meghallgatta a pártpolitikai, belpolitikai és Románia külpolitikájával és biztonsági érdekeivel kapcsolatos érveket is. Viorica Dăncilă kormányfőjelölt megköszönte az államfőnek, párttársainak és koalíciós partnereinek a bizalmat. A kormányfőjelöltnek az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet összetétele és a kormányprogram számára.

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a parlamentet, hogy beiktassák az új kormányt – jelentette be tegnap Liviu Dragnea házelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke, miután az államfő kormányalakítási megbízást adott Viorica Dăncilának, a PSD nőszervezete vezetőjének. A parlament tavaszi ülésszaka normális körülmények között február elsején kezdődne, de Dragnea szerint az új kormány programjának parlament elé terjesztésére és a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatására hamarabb sort kerítenek oly módon, hogy január 29-én a törvényhozás szavazhasson az új kormány beiktatásáról. A PSD elnöke megköszönte Klaus Johannis államfőnek, hogy „az ellenzéki pártok nyomása ellenére a stabilitást választotta” és megbízta kormányalakítással a parlamenti többség jelöltjét. Az új kormány összetételéről jövő hét elején, a Szociáldemokrata Párt Országos Végrehajtó Bizottságának ülésén határoznak.

A Cotroceni-palotában tartott tegnap délutáni államelnöki konzultáción az RMDSZ-t Kelemen Hunor szövetségi elnök, Cseke Attila szenátusi frakcióvezető, Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere képviselte. Az RMDSZ elnöke balszerencsének nevezte azt, hogy kormányválsággal indult a 2018-as év. Mint mondta: ha számítanak az RMDSZ szavazataira, megkeresik, és a támogatásukat kérik.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere mai sajtóértekezletén a következőket nyilatkozta Viorica Dăncilă nevesítéséről: