Az Erdélyi Magyar Néppárt a kolozsvári bíróság ügyészségén, Corneliu Liviu Popescu ügyvéd, a Bukaresti Tudományegyetem tanára pedig a főügyésznél tett feljelentést Mihai Tudose volt miniszterelnök ellen akasztásos nyilatkozata miatt.

Az EMNP szerint a kijelentés súlyosságát fokozza, hogy hivatalban lévő miniszterelnök tette. Ez bátoríthatja a szélsőséges elemeket, és könnyen etnikai konfliktusokhoz vezethet.

Corneliu Liviu Popescu ügyvéd-tanár úgy vélte: a miniszterelnök náci típusú retorikát használva fizikai megsemmisítéssel fenyegette meg egy etnikai közösség tagjait. Arra kérte a főügyészt, hogy a büntető törvénykönyv nyilvános uszításra, gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításra, valamint bűncselekmény elkövetésére való biztatásra vonatkozó cikkelyei alapján értelmezze a kijelentést.

Megjegyezte, román nemzetiségű állampolgárként nem ért egyet egyes zászlók hivatalos kitűzésével a törvényben szabályozott eseteken kívül, és úgy gondolja, hogy a törvényszegőket felelősségre kell vonni.