Stratégiai partnerség létrehozásában állapodott meg tegnap Klaus Johannis és Abe Sindzó japán miniszterelnök Bukarestben. Johannis felidézte, hogy az elmúlt időszakban nőttek a japán cégek beruházásai Romániában, akárcsak a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Nemzetközi kérdésekről szólva Iohannis megerősítette: Románia támogatja, hogy Észak-Korea ellen nemzetközi szankciókat léptessenek életbe.Abe Sindzó japán miniszterelnök a gazdasági együttműködést nevezte a két ország kapcsolata legfontosabb összetevőjének, majd emlékeztetett, hogy japán hitelből épül Bukarest metróhálózatának kiterjesztése. Az ázsiai ország kormányfőjét a belpolitikai válság miatt csak Klaus Johannis fogadta, mivel Mihai Tudose volt kormányfő lemondása következtében jelenleg csak ügyvivő miniszterelnök van Bukarestben.

Japán kormányfő először látogatott Romániába. Abe Sindzó programjában szerepelt még Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária és Szerbia meglátogatása. A japán kormányfő az Észak-Koreával kapcsolatos politikájához keres támogatást Európában.