Egy 160 millió évvel ezelőtt élt, szivárványos tollazatú, madárszerű dinoszaurusz megkövesedett maradványait fedezték fel a kutatók az észak-kínai Hopej tartománybeli Csinglungban.

Az újonnan azonosított faj a Caihong juji tudományos nevet kapta, amely mandarin nyelven szivárványos nagy taréjt jelent. A szakemberek úgy sejtik, hogy az állat fejét, nyakát, mellkasát és körben a farka tövét díszítő színpompás tollazat, valamint az orrán lévő csontos taréj a párválasztásban játszott fontos szerepet. A kínai-amerikai-belga tanulmány egyik készítője, Hu Tungjü szerint a nagyjából csirkeméretű Caihong juji a legkorábbi ismert teremtmény, amely aszimmetrikus tollazattal rendelkezett.

A 160 millió évvel ezelőtt, a jura időszakban élt Caihong juji mellső lábait szimmetrikus tollak borították, ami arra utal, hogy az aszimmetrikus tollak a faroknál fejlődtek ki először, eszerint a korai madaraknak más repülési stílusa volt, mint a maiaknak. Az új felfedezés fontos információkkal szolgálhat a madarak evolúciójának tanulmányozásához. (MTI)