A vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at a Magyar Unitárius Egyház, és azzal a kéréssel fordul a magyar Országgyűléshez, Románia parlamentjéhez és az Európai Parlamenthez, hogy nyilvánítsák január 13-át a vallásszabadság napjává. A Tordán tartott 1568-as erdélyi országgyűlés e napon iktatta a világon elsőként törvénybe a vallás- és lelkiismereti szabadságot.

Az esemény 450. évfordulója előtt, tegnap a Magyar Unitárius Egyház vezetői ismertették kolozsvári sajtótájékoztatójukon az évfordulós rendezvények menetrendjét, és méltatták az esemény fontosságát. Farkas Emőd, az unitárius egyház főgondnoka elmondta: a vallásszabadság évében Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron is szobrot állítanak Dávid Ferencnek, az unitárius egyház alapítójának.

A vallásszabadság kinyilvánításának január 13-i, szombati tordai jubileumán beszédet mond Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, valamint Balog Zoltán, a magyarországi emberi erőforrások minisztere is. Az ünnepség keretében emlékművet avatnak a 450 évvel ezelőtt tartott országgyűlésnek otthont adó római katolikus templom kertjében.