?Oly korban éltem én e földön,

mikor az ember úgy elaljasult,

hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,

s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,

befonták életét vad kényszerképzetek.?

Radnóti Miklós harmincöt évesen, 1944 májusában írta Töredék című versét, s az év novemberében megölték. A megrázó költemény azokban az órákban született, amikor világra jöttem. A személyes mozzanat még érzékenyebbé tesz az elaljasulás, a balhitek és a kényszerképzetek elhatalmasodása ellen.

Oly korban élünk, amikor egyre több embert foglalkoztat beteges elképzelés, lelki zavarból származó, a figyelmet lekötő gondolat, ural félelem, szorongás, nyugtalanság (ezek a kényszerképzetek ismérvei), ami elveszi józan ítélőképességét. Átvitt értelemben kényszerképzet az alaptalan vélemény vagy érzelmi viszonyulás is, különösen ha valaki makacsul, mániásan ragaszkodik hozzá.

A hatalommániás, konfliktuskereső, nacionalista hangadó politikusok gyűlöletpropagandájának ?politikai hatékonysága? sajátos módon idézi fel bennünk az ?oly kort?, amikor az elkábított, kényszerképzeteikben ?megerősített? tömegek nem csupán vakon követik őket, hanem túltesznek rajtuk kegyetlenségben.

Elnézést a komor hangütésért így év elején, de bevallom, lassan nekem is kényszerképzetemmé válik, hogy a világ a vesztébe rohan, annyi a rossz hír és annyi a ? hogy is mondjam ? furcsaság.

Nemrég például nem elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy két államelnök vitázva azzal kérkedjék, hogy neki van a nagyobb vörös fejű nukleáris indítógombja? Persze ennél is elképzelhetetlenebb lett volna, hogy Észak-Korea a kiberfenyegetés potenciálja szerint Iránnal, Kínával, Oroszországgal és az USA-val azonos nagyságrendű, magyarán: fel is égetheti, le is béníthatja a világot.

Történtek azonban a világ tájainkon, akár országainkban, jó dolgok is az eltelt évben!

Itt van mindjárt az, hogy Szíria több régiójában megkezdődhet az Iszlám Állammal vívott háború elől menekülők visszatérése. Legfőképpen Törökországból, ahol ? bár kétséges ? adatok szerint 3,5 millió szír menekült vár sorára. (Ez jóval több, mint amennyi Magyarországon valaha volt és lesz.) A Soros-terv ehhez hozzá se szagol!

S ha már itt tartunk, nem először idézem az RMDSZ szövetségi elnökének bátor nyilatkozatát, amely szembemegy a legnagyobb kormánypárt fejének véleményével. ?Amúgy nem hiszem, hogy egyetlen ember képes lenne rendszereket megdönteni és főként globális problémákat okozni, mint ahogyan ezt periodikusan Sorosról rebesgetik.? Szép kiállás egy kényszerképzet ellen!

Ezzel szemben ott van az Európai Unió, a maga bonyolultságával, nehézkességével, de alaposságával is: ahol huszonnyolc kormányfő együtt dönt, ahol a hétszúzötven fős parlament a nyilvánosság előtt vitatkozik, és egy óriási szakapparátus, az Európai Bizottság látja el a végrehajtás teendőit. Ki tudná ezt a hatalmas gépezetet egy néhány oldalas, utólag több részletében revidiált cikkel ide-oda mozgatni? A menekültkérdést az Európai Unió fogja szolidárisan, alapelveihez ragaszkodva megoldani.

Magyarországhoz érkezve, van jó hír onnan is. Mészáros Lőrinc például 2017-ben, pontosabban januártól augusztusig tizenegy naponta szerzett egy-egy tulajdonrészt valamilyen vállalkozásban. És amint a Közbeszerzési Értesítő keddi számából értesülünk, 2018 sem kezdődik számára rosszul: 48 milliárdos vasútépítés pottyant a miniszterelnök gázszerelő szomszédjának ölébe. Szépen nőtt tavaly a miniszterelnöki vej, Tiborcz István birodalma is: míg három hónapja még csak öt cégről lehetett tudni, hogy az érdekeltségébe tartozik, mostanra már tizenhét ilyen vállalkozás van. (Liviu Dragnea szomszédját és vejét eheti a sárga irigység, hisz Romániában ilyesmi nem történhet meg.)

Szintén Magyarországról érkezett év végén a jó hír Erdély számára. A kormány minden érdek nélkül alaposan megnövelte a támogatások mértékét, elsősorban természetesen az egyházak és a sajtó számára. Több mint érdekesség, hogy a Főtér (foter.ro) portált működtető Erdélyi Médiatér Egyesület ? ha hihetünk a szemünknek ? 1,45 milliárd forintban részesül. Ez bizony nagyjából húszmillió lej. (A szerkesztőség a felelős kiadót és a főszerkesztőt is számítva kilenc tagú.) Egész sajtónk nevében szívből gratulálunk a kiérdemelt juttatáshoz és a belőle vásárolható további kertes házakhoz.