December 18-án volt a nemzeti kisebbségek napja ? hivatalos ünnep. Észrevette-e valaki?

Igen. Akinek érdekében állt. Például Johannis elnök. Sietett is kijelenteni: ?Nem lenne természetes a nemzeti kisebbségek nélkül ünnepelni a centenáriumot, mert azok jelentősen hozzájárultak Románia fejlődéséhez.? Nahát, nahát? Hallani szeretném ezt egy román nacionalista politikus szájából. Mihai Tudose miniszterelnök is eljátszadozott velünk, mondván: ?A mai ünnep nemcsak a kisebbségeké, hanem mindannyiunké.? És mégis, kettejükön kívül szóra sem méltatta senki ezt a nagy, felemelő ünnepet. Valójában az ország nem vette észre?

Vagyis foglalkozzunk egyébbel. Például azzal, hogy a miniamnesztiával kiszabadult bűnözők 80 százaléka ? egy éven belül – újabb bűncselekményt követ el. Ha ezt tudják, akkor miért engedik ki őket? Mert a börtönökben rosszak a körülmények? Nem nyaralóhelyek? Nem felelnek meg a nemzetközi előírásoknak, és Romániának ezért fizetnie kell? Persze könnyebb kiengedni a bűnözőt, mint rendbe hozni a börtönt, vagy pedig újat építeni a ma érvényes nemzetközi előírások szerint. Így aztán az elhanyagolt börtönökben töltött 30 napért 6 napot vonnak le a rab büntetéséből ? jöhet a miniamnesztia! És vele együtt az újabb bűncselekmény. Vegyük már észre!

Az igazságszolgáltatás megreformálásával kapcsolatos vitában hallatta a hangját Markó Attila is, a számüzetésben élő romániai magyar parlamenti képviselő. Szerinte a nagy és hangzatos reformok helyett elegendő volna, ha az igazságszolgáltatás igazságos lenne. Mert mint említette, meg vannak fosztva a védelemhez való alapvető jogtól azok, akiket az igazságszolgáltatás igazságtalanul támad. Újabban többek között Horváth Annának, Ráduly Róbertnek és Nagy Zsoltnak volt része ebben az örömben. Ugyanis nem juthattak hozzá a számukra fontos bizonyítékokhoz, s mint Markó Attila állítja: Romániában kialakult egy ?szekus?ügyészi szakma?, amelynek áldozatos munkája abban merül ki, hogy üldözi a védekezésre kényszerülő ? vagy kényszerített! ? állampolgárokat. A bírói hatalmat ideje lenne már szétválasztani az ügyészségtől, amely tulajdonképpen nem igazságszolgáltatási, hanem állami bűnüldöző szerv. Ezt is észre kellene már venni egyszer!

Sajnos, ilyen és hasonló gondok mellett ? például: immár több román gyermek születik külföldön, mint Romániában, és ez nemcsak a többség gondja ? aligha ünnepelhetjük zavartalanul a karácsonyt, és az új évtől sem várhatunk sok jót.