Megérkezett szerda délelőtt 11 órakor az Otopeni repülőtérre a Mihály király holttestét rejtő koporsót szállító repülőgép. Az eseményen jelen volt Margit hercegnő, a királyi ház vezetője és a román korona őrzője, a királyi család többi tagja, valamint az állami intézmények és az ortodox egyház képviselői.

Rövid vallási szertartást követően a koporsót autóval a sinaiai Peleş-kastélyhoz szállították, és 14 órától felravatalozták a kastély dísztermében. Délután 14 és 18 óra között róhatták le kegyeletüket az elhunyt előtt az elnöki hivatal, a kormány, a parlament, az állami intézmények, a diplomaták, az Európai Unió és a NATO, a Román Akadémia, az ortodox és a katolikus egyház, valamint a moldovai elnöki hivatal és állami intézmények képviselői.

Ezt követően a Peleş-kastélyból a bukaresti királyi palotába szállították a koporsót, és a trónteremben ravatalozták fel, ahol a nagyközönség is leróhatja kegyeletét az elhunyt király előtt. Erre szerda este 21 órától éjfélig, valamint csütörtökön, illetve pénteken 10 és 22 óra között lesz lehetőség.

Mihály királyt december 16-án, szombaton helyezik örök nyugalomra Curtea de Argeş-ben, a királyi temetkezési helyül szolgáló új ortodox székesegyházban.

A belügyminisztérium közölte: Mihály király temetésének zavartalan lebonyolítása érdekében mintegy 1400 rendőrt, több mint 800 csendőrt, 200 tűzoltót és 20 határrendészt mozgósítottak. A SMURD rohammentő-szolgálat csapatai szintén felkészültek az esetleges beavatkozásokra.