Folytatódik a képviselőházban az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénytervezetek elfogadása. A Képviselőház plénuma ma két, igazságüggyel kapcsolatos törvényről szavaz: egyik a jogi rendszerre, másik a Legfelsőbb Bírói Tanács működésére vonatkozik ? tájékoztat a News.ro hírügynökség. A Szociáldemokrata Párt ? Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta kormánytöbbség azt szeretné, ha a plénum ma mindkét jogszabály esetében befejezné a vitákat, és sort kerítene a végső szavazásra.

Tegnap a kormánykoalíció elállt több korábbi módosító javaslatától, amelyet az ellenzéki pártok és Románia nyugati szövetségesei a korrupcióellenes harc gyengítéseként értelmeztek. Így lemondtak arról, hogy független intézménnyé léptessék elő a bírák és ügyészek szakmai ellenőrzését ellátó Igazságügyi Felügyeletet, amely jelenleg a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) keretében működik.

A parlamenti bizottság leszavazta tegnap azt a korábbi kormánypárti javaslatot is, hogy az alkotmány által a CSM mellett egy újabb felügyeleti szervet hozzanak létre a bírák és ügyészek ellenőrzésére. A kormánytöbbség javaslatára külön ügyészség fogja kivizsgálni a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, de ez sem önálló vádhatóságként, hanem a legfőbb ügyészség újonnan alakuló részlegeként működik majd, ha a kezdeményezést a parlament plénuma is megszavazza.

Az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló jogszabályok esetében a Szenátus a döntő ház.

Az alkotmánybíróság ma elutasította az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság létrehozása elleni óvást, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Nemzeti Liberális Párt nyújtott be – közölték a testülethez közeli források.