12 órás nagy viták folynak ? és nagy a bohóckodás ? a parlamentben. Az igazságszolgáltatás reformjáról okoskodnak reggeltől estig. És az eredmény? Ugyanaz, mint ami eddig volt.

Múlt szerdán 12 órán át vitatkoztak azon, hogy mit is kell tenni azokkal, akik zavarják az igazságszolgáltatást. Végül megállapodtak abban, hogy 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetés jár azoknak, akik a titkosszolgálatban dolgoznak és megkörnyékezik a bírókat vagy az ügyészeket, megpróbálják befolyásolni azok munkáját. Rendben van. De miért nem jár ugyanez a büntetés a bírókat és az ügyészeket vezénylő politikusoknak is? Mert ők azok, akik módosítják a törvényt!

A titkosszolgálat és az ügyészek ? hallgatólagosan ? az államfő irányítása alatt állnak. Erről van tehát szó! Most a politikusok akarják kezükbe venni őket. Mivel jobb ez, mint ami eddig volt? ? Dragnea úr a megmondhatója. Mert ő szeretné megúszni a börtönt három korrupciós ügyben is. Amiben az államfő nem segít neki ? sőt, ha lehetne, máris lecsukatná a teleormáni politikust. Hogy Dragnea úr elkerülje ezt, azért kell módosítani ? akár fejveszetten is! ? az igazságszolgáltatási törvényeket. Itt tartunk jelenleg. A 12 órán át folytatott vita eredményeit hétfőn, Mihály király elsiratása után, nagy sebesen el is fogadtatták a képviselőházzal. Micsoda ellentmondás! ? vagy képmutatás? Egyik pillanatban csakhogy szentté nem nyilvánítjuk az elhunyt uralkodót ? Nyugodjék békében! -, aztán pedig gyorsan egérutat nyitunk a korruptoknak. Ez is csak nálunk történhet meg.

A törvénytervezet tetszetős dolgokat is tartalmaz. Így például: nyilvánosságra kell hozni minden olyan megállapodást, amelyet a Legfelső Védelmi Tanács vagy a titkosszolgálat hoz létre az igazságszolgáltatási intézményekkel. Ettől leszünk igazán okosabbak! Vagy kártérítési eljárást indítanak mindazon bírók és ügyészek ellen, akik ?rosszindulatból vagy súlyos hanyagságból? helytelen döntéseket hoznak. Nagyszerű! Én csupán azon csodálkozom, hogy miért kell erre külön törvényes előírás. Amikor a más területen dolgozók és hibás munkát végzők esetében eddig is érvényben volt ez. Kivételeztünk eddig? Vagy kivételezünk ezután is? ? ez a szokás szép hazánkban.

Az RMDSZ is megszavazta ezeket a törvénymódosításokat, mondván, hogy ?nem akarunk ügyészállamban? élni. Rendben van. De pártállamban, Dragneaék államában akarunk élni? Ott, ahol most már nem az ügyészek, hanem a politikusok félemlítik meg a lakosságot ? úgy, mint a múltban. Hát erről van szó. Így sem jó, de úgy sem? Akkor pedig mit is végeznek a parlamentben?