Nemzeti érték lett a csíksomlyói pünkösdi búcsú a Hungarikum Bizottság tegnapi döntése értelmében. ?A keresztény vallásokon átívelő csíksomlyói búcsú a magyarság kiemelkedő közösségi eseményként a nemzet összetartozását fejezi ki” ? áll a testület indoklásában.

Mint ismert, a csíksomlyói búcsú idén júliusban erdélyi magyar érték lett, ezt követően javasolták felvételét a Magyar Értéktárba, ahonnan már csak egy lépés a hungarikummá válás.

A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a Magyar Értéktár a csíksomlyói pünkösdi búcsú mellett a magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal bővült. A hungarikum gyűjteményébe pedig bekerült a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán. A tegnapi bővítéssel 70-re nőtt a hungarikumok és 161-re a Magyar Értéktárban szereplő értékek száma.

Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a hungarikum törvény alapján a hungarikumok és más nemzeti értékek kiemelt állami figyelemre ? szükség esetén akár szakmai vagy jogi segítségre is ? számíthatnak, valamint pénzügyi támogatásban részesülhetnek a hungarikum alap keretéből.