Uniós forrásból teljesen felújítják a koltói Teleki-kastélyt. A jelenleg egyik legismertebb erdélyi Petőfi-múzeumnak otthont adó, a 18. század közepén épült barokk kastély tulajdonosa a Máramaros megyei község önkormányzata, amely a 2014?2020-as Regionális Operatív Program révén nyert 6,8 millió lejes európai uniós forrást a felújításra.

Mint ismert 1847. szeptember 9. és október 19. között Petőfi Sándor a koltói kastélyban töltötte a mézesheteket Szendrey Júliával, és eközben 28 új verssel gazdagította a magyar irodalmat.

Koltónak jelenleg 2600 lakosa van, ennek 55 százaléka magyar, 40 százaléka pedig roma. A település polgármestere Csendes Lajos, aki a Krónika napilapnak elmondta: az idén szeptemberben indult, kétéves futamidejű pályázati program értelmében a kivitelezési szerződés aláírásától számított huszonnégy hónapon belül kell végrehajtani a kastély megerősítését, felújítását, valamint a kiállítási feltételek jobbítását. Az alagsortól a tetőzetig terjedő átfogó korszerűsítés során va-lamennyi helyiség rendeltetést kap, és az emeleti Petőfi-múzeumot is bővíteni szeretnék. Ezért a koltói önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumtól kér szakmai támogatást.

A kastélyt övező másfél hektáros park felújítására egyelőre nincs pénz.