Feszülten várják Izraelben Donald Trump amerikai elnök ma várható bejelentését, miszerint elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Az izraeli Tizes tévécsatorna úgy értesült: Washington azt kérte az izraeli vezetőktől, hogy egyelőre ne nyilatkozzanak tervbe vett lépéséről. Ennek ellenére Iszrael Kac közlekedési miniszter a tévében üdvözölte Donald Trump döntését. A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem.

Az amerikai elnök nyilvánosságra került tervét sokan elítélték a nemzetközi közösségben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök felszólította a pápát, valamint Oroszországot, Franciaországot, továbbá  Jordániát,  hogy lépjenek fel Donald Trump amerikai elnök szándéka ellen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig tegnap arról számolt be, hogy országa megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel abban az esetben, ha az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Kína is aggodalmát fejezte ki ma az üggyel kapcsolatban, valamint a német külügyminiszter szerint is veszélyes következményei lehetnek annak, ha az amerikai elnök egyoldalúan kikiáltja Jeruzsálemet Izrael fővárosának.