A romániai magyarságot ért jogsértésekről, főként a médiában elhangzó gyűlöletbeszéd hatásairól, valamint az oktatásban felmerülő problémákról tájékoztatták az ENSZ Emberjogi Tanácsát a Pro Regio Siculorum Egyesület és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat munkatársai a november 29-e és december elseje között Genfben megszervezett 10. Kisebbségügyi Fórumon ? tájékoztat mai közleményében a jogvédelmi szolgálat sajtóirodája.

A szolgálat munkatársai hangsúlyozták: szükség van arra, hogy az Európai Unió tagállamai határozottabban lépjenek fel a gyűlöletbeszéd megfékezése érdekében. Bár az olyan jogorvoslati szervek munkája, mint az Országos Diszkriminációellenes Tanács hasznos és fontos, önmagában nem elegendő. A megoldást az eredményezné, hogy a nemzeti kormányok népszerűsítsék a kisebbségekről szóló pozitív üzeneteket, annak érdekében, hogy feloldják a gyűlöletbeszéd lényegi okait, a többségi társadalom megismerje a kisebbségek történelmét és kultúráját, illetve hangsúlyosabban kellene büntetni a xenofób üzenetek megfogalmazóit.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat nyilatkozatot nyújtott be a kisebbségi oktatás témájában is, amelyben rávilágítottak a magyar kisebbséget érintő romániai oktatási rendszer buktatóira.