Ha ?színház az egész világ?, akkor használjuk ki a lehetőséget, és öljük meg benne a zsarnokot. Kábé erről szól Tuncer Cücenoglu új darabja, melynek címe: Brutus, avagy Julius Caesar meggyilkolása. Köszönöm a szerzőnek, hogy elküldte nekem a darabját. Lám, mégiscsak volt valami haszna annak, hogy lefordítottam a Hólavinát. Számon tart a török író. Sőt, még azt sem felejtette el, hogy nem tudok törökül ? ezért román fordításban küldte a darabot.

De miért olyan fontos ez a Brutusról és Caesarnak a megöléséről szóló színmű? Mindenekelőtt azért, mert rámutat egy ? nem is olyan lényegtelen ? részletre. Arra, hogy zsarnok öl meg zsarnokot. És ugyan hol teszi ezt? Hát, a színházban! A politikának nevezett primitív, ripacs közéleti színjátszás keretében.

Brutus és társai, a nagy republikánusok, előbb a sportpályán akartak végezni Caesarral, balesetként tűntetve fel a gyilkosságot. De ez nem sikerült. Mert Caesar ? mondhatni szerencséjére ? epilepsziás rohamot kapott, összeesett, habzott a szája a nyáltól. Könnyen megölhette volna őt Brutus. De ő ennél dörzsöltebb fickó. Nagyon jól tudta, hogy sem a nép, sem a választó, senki sem nézi jó szemmel azt, ha valaki megöl egy beteg embert. Ezért megvárta, amíg Caesar jobbanlett, és akkor színházba hívta őt, hogy beszéljék meg a helyzetet ? hogy ismertesse vele a nagy számban érkező névtelen leveleket. Aztán odabent már ? a színpadon ? szabályosan megkéselhette? És mindenért ki hitte volna? – Shakespeare a hibás! Mert nem figyelmeztette Caesart, hogy márciusnak idusa végzetes nap számára?

A gyilkosság előtt Brutus és társai: Cassius és Casca szenátorok azon filozofáltak, hogy mi lesz akkor, ha hagyják hatalomra jutni Caesart. És nem ókori, hanem XX. századi vélekedéseket idéztek. Például Mihail Bakunyin megállapítását, mely szerint: ?Adj abszolút hatalmat a lelkes forradalmárnak, és az egy év alatt hitványabb lesz a legrosszabb cárnál.? Biztos, hogy Sztálinra gondolhatott az orosz bölcs. Cassius pedig azon töprengett: ?Vajon kevesebben haltak volna meg akkor, ha idejében ölik meg Hitlert?? És azért hozták szóba mindezt, hogy bátorságot nyerjenek Caesar ? vagy bármelyik mai diktátorjelölt megöléséhez.

Ezek lennének ma a gondok, például, Közel-Keleten, vagy mondjuk Törökországban, ahonnan Cücenoglu darabját ? világra szóló üzenetét! ? küldte? Lehetséges. Miként az is, hogy a zsarnokot rendszerint egy újabb zsarnok pusztítja el. Így volt ez az ókorban, s így van ez ma is.