Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot ma a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék. Mladicot el kellett távolítani a hágai bíróság terméből, miután kiabálni kezdett az ítéletét felolvasó bíróval. Az ítélet ellen fellebbezést nyújthat be a vádlott és a védelem is.

A Ratko Mladic elleni 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ? egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés ? szerepelt. A bűncselekményeket az 1992-1995-ös, százezer halottat követelő boszniai háború idején követték el. A legsúlyosabb vádpont szerint Ratko Mladic részt vett a srebrenicai népirtásban, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg 1995 júliusában. A vádirat szerint Ratko Mladic részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységeiben, amelyeknek a célja a Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.

Ratko Mladicot több mint egy évtizedes bujkálás után 2011. május 26-án fogták el, néhány nappal később pedig kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Pere 2012-ben kezdődött, a záróbeszédek 2016 decemberében hangoztak el.