Tudják, hogy kereken húsz éve ezen a napon ünneplik az európai feltalálók napját? Hedy Lamarr amerikai színésznőre emlékeznek, aki 1914. november 9-én született Bécsben Emil Kiesler jómódú bécsi bankár és Gertrud Lichtwitz budapesti zongorista gyermekeként.

Amellett, hogy számos hollywoodi filmben játszott, ő találta fel a frekvenciaváltású adó-vevő rendszert, amelyet torpedók irányítására használtak. Később ez a találmány lett a bluetooth és a wifi-hálózatok, illetve más modern kommunikációs rendszerek működésének az alapja. És hogy mi köze van ennek a jeles napnak a nyelvművelő rovathoz? Jó alkalom arra, hogy olyan találmányokról és márkanevekről beszéljek, amelyek köznévként épültek be a mindennapi beszédbe. Most ezek közül ragadok ki néhányat, de előre jelzem, hogy egyiket sem reklámcéllal említem.

A nőknél valószínűleg sokszor elhangzik az a mondat, hogy előbb kirimmelezem a szemem, aztán indulhatunk? Itt valójában arról van szó, hogy amikor a hölgyek szempillaspirállal igyekeznek csábosabbá tenni a tekintetüket, sokszor az egyik legrégebbi sminkmárka nevét említik, amelyet 1834-ben Eugen Rimmel alapított Londonban. Ő találta fel az első nem mérgező szempillaspirált, amely annyira népszerű lett, hogy több nyelven is a rimmel szót használják a szempillaspirál szinonimájaként.

Hogy a férfiak se érezzék magukat kirekesztve, szinte kötelező megemlíteni a zsilett szavunkat, amely King Camp Gillette amerikai utazóügynökről kapta a nevét. 1895-ben borotválkozás közben jutott eszébe, hogy mennyire megkönnyíthetné az arc szőrtelenítését egy olcsón előállítható, könnyen élesíthető és cserélhető borotvapenge. Bár akkoriban a kor technikai színvonala miatt a szakértők eleve eltemették az ötletet, Gillette kitartó volt, és neki köszönhetően ma már nemcsak a férfiak, hanem a nők is örülhetnek a találmánynak.

A most következő megnevezés sokaknak ismerős lehet, de valószínűleg nincsenek tisztában az eredetével. A druzsbáról van szó, amelyet gyakran a benzinmotoros, hordozható láncfűrész rokon értelmű szavaként emlegetnek, nem is sejtve, hogy egy orosz márkanév. A druzsba egyébként barátságot jelent oroszul.

A termosz szóval folytatjuk a márkás kalandozást. A hőtartó kulacsot a német Thermos vállalat kezdte gyártani 1907-ben, és azóta bárhol is készítettek hasonlót, rajta ragadt az első gyártó neve. Az elődje két, egymáshoz hegesztett laboratóriumi lombik volt, amelyet egy skót tudós használt a kémiai kísérleteihez a 19. század végén. A thermos amúgy görög eredetű szó, amely meleget, forrót jelent.

Most pedig képzeljék el, hogy minden este jakuzziban lazítanak egy fárasztó munkanap után? Mielőtt nagyon belemerülnének az álmodozásba, elárulom, hogy ezt az élményt a Jacuzzi testvéreknek köszönhetjük, akik az 1900-as évek elején egy olasz-amerikai cég alapítóiként olyan hidroterápiás pumpát találtak fel, amelyet bármilyen kádba vagy dézsába bele lehetett helyezni. Ma már a legtöbb hidromasszázskádat, pezsgőfürdőt jakuzzinak nevezik.

Az utolsó példát egy kérdéssel vezetem fel. Melyik márkanév jut eszükbe először, ha mogyorós, csokoládés krémre gondolnak? Netán a Nutella? A hivatalos oldalon lévő adatok szerint nagyjából megegyezik az egy év alatt gyártott Nutella? és a New York-i Empire State Building súlya. Ez 365.000 tonnát jelent.