Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök lemondását kérte tegnap a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke. Raluca Turcan szerint Tăriceanu a Liviu Dragnea ‘eszközévé’ vált azzal, hogy a tegnap az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a taláros testületet, állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) között. 

A felsőház elnökének keresete értelmében az alkotmányos természetű jogi konfliktus azáltal keletkezett, hogy a DNA bűnügyi vizsgálatot kezdeményezett a 2013/858-as kormányhatározat elfogadásával kapcsolatban – derül ki a szenátus közleményéből.

Tăriceanu az úgynevezett Belina-ügyben, egy Duna-parti horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatásának körülményeit feszegető ügyben kérte a taláros testület közbelépését. A Belina-akta, amely már két miniszter lemondásához vezetett, azért számít kényes ügynek, mert áttételesen Liviu Dragnea képviselőházi elnököt, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét is érinti.

Călin Popescu-Tăriceanu keresetében kéri az alkotmánybíróságtól a konfliktus és ennek okának megállapítását, illetve annak leszögezését, hogy az elkövetkezőkben az ügyészek nem indíthatnak vizsgálatot kormányhatározatok elfogadásának körülményeivel, alkalmasságával vagy törvényességével kapcsolatban.