Az Egyesült Királyság kilépési feltételeiről szóló tárgyalások jelentik a legkeményebb próbáját az Európai Unióban bennmaradó tagországok egységének, amelyet ha nem sikerül megőrizni, akkor a „huszonhetek” vereségével fog zárulni a Brexit folyamata – figyelmeztetett ma Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

„Valójában a brit kormányon áll, hogy miként fog ez végződni: jó megállapodással, megegyezés nélkül, esetleg kilépés nélkül” – szögezte le Tusk. A volt lengyel kormányfő kiemelte: a kötelező uniós menekültügyi kvóták ügyében most is épp annyira valószínűtlen a konszenzus, mint hónapokkal korábban, mégis júniusig valódi esély van a teljes egyezségre a külső határok védelmét, a frontországoknak nyújtandó támogatásokat, az Afrika-stratégiát, illetve a dublini reform főbb elveit illetően.

Végezetül Tusk elmondta, számos ötlet felmerült azzal kapcsolatban, hogy a Brexit után mi legyen a brit képviselői helyekkel az EP-ben, ám ő úgy véli, a legtermészetesebb azon egyszerű szabály lenne, hogy „kevesebb ország, kevesebb mandátum”. Rámutatott: adott esetben ettől még lehetne páneurópai pártlistákat állítani a következő választásokon. (MTI)