Minden eddiginél súlyosabb nyilvános nyomásgyakorlásnak nevezte Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter azt, hogy Brian Hoyt Yee, az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára kijelentette: az európai uniós tagságra törekvő Szerbia és a hozzá hasonló országok nem egyensúlyozhatnak a Kelet és a Nyugat között, hanem egyértelmű üzenetet kell küldeniük arról, hová tartoznak.

Brian Hoyt Yee ezzel Szerbia utóbbi évekbeli külpolitikájára utalt, amely lényegében úgy lehet összefoglalni, hogy Belgrád nem kíván választani a Kelet és a Nyugat között, az ország stratégiai célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése, mindazonáltal nem kívánja megszakítani az Oroszországgal fenntartott hagyományosan jó és baráti viszonyt. Mindeddig sem Brüsszel, sem Washington nem kérte azt nyíltan a nyugat-balkáni országtól, hogy szakítsa meg kapcsolatát Moszkvával, és választás elé sem állította.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára ma találkozik a szerb köztársasági elnökkel, valamint a miniszterelnökkel.