• Astăzi şi mâine are loc adunarea generală anuală a Uniunii Ziariştilor Maghiari din România la Săcueni (jud.Bihor). Mâine vor fi decernate premiile uniunii în domeniul presei scrise şi audiovizuale, precum şi premiul ProAmicitia acordat unei personalităţi pentru contribuţia la normalizarea relaţiilor româno-maghiare.
  • Luni, pe 2 octombrie va avea loc o întâlnire între Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Mele?canu şi omologul său ungar, Peter Szijjarto la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca. La finalul întrevederi, cei doi miniştri vor susţine o conferin?ă de presă comună. Premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi prezent în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, la mai multe manifestări organizate de Eparhia Reformată a Ardealului. La manifestări sunt aşteptate 2.500 de persoane, printre care 500 de preoţi şi episcopii reformaţi din Bazinul Carpatic.
  • Ungaria lansează campania împotriva ‘planului Soros’. Începând cu 1 octombrie circa opt milioane de cetăţeni ungari vor primi un chestionar cu şapte întrebări, prin care trebuie să-şi exprimă părerea despre presupusul plan pe care-l atribuie magnatului american de origine ungară de a aduce în Uniunea Europeană milioane de refugiaţi din Africa şi Asia. Unii analişti consideră că această consultare este de fapt un demers premergător campaniei electorale pentru alegerile ce vor avea loc în trimestrul doi al anului viitor şi urmăreşte mobilizarea simpatizanţilor premierului Orban.
  • Kievul l-a rechemat pentru consultări pe ambasadorul său la Budapesta, Liubov Nepop, ca urmare a reacţiei părţii ungare faţă de noua lege ucraineană a învăţământului.
  • Scriitorul maghiar Attila Bartis este invitat luni, 2 octombrie, la Librăria Cărture?ti din Bucureşti, unde va fi prezentat romanul lui intitulat Sfîr?itul, tradus în limba română de Marius Tabacu. Scriitorul Filip Florian va citi din acest roman, iar lectura va fi urmată de un dialog între cei doi scriitori. Attila Bartis este considerat de criticii din aproape douăzeci de ţări o adevărată revelaţie a literaturii maghiare contemporane. Născut la Tîrgu Mures, dar plecat împreuna cu familia în Ungaria în anii ?80, Attila Bartis este cunoscut de cititorii români datorită romanului Tihna, tradus în 2006 de Anamaria Pop.

Bejegyzés navigáció