Románia befogad száz, Törökországban nyilvántartásba vett szíriai állampolgárt a menekültkvótákról tavalyelőtt elfogadott európai tanácsi számú határozata alapján. Az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a hivatalos közlönyben.

A szíriaiak cégalapítási, munkavállalási, családegyesítési célból vagy turistavízumuk érvényességének meghosszabbítása végett kérvényezhetik a 90 napos tartózkodásra jogosító vízumot a román hatóságoktól, amit Bukarest 30 napon belül elbírál. Az idegenrendészeti eljárás szerint a 90 napos vízum több alkalommal meghosszabbítható, amíg a már Romániába érkezett külföldi megkapja a tartózkodási engedélyt, vagy kiutasítják az országból.

A vállalkozóként román vízumot igénylő külföldieknek igazolniuk kell, hogy rendelkeznek legalább 100 ezer euróval, ha kft-t, illetve legalább 150 ezer euróval, ha részvénytársaságot akarnak alapítani. A munkavállalóknak csatolniuk kell a kérelmükhöz egy Romániában bejegyzett cég állásajánlatát. Családegyesítésre hivatkozva férj, feleség, gyermek vagy magát eltartani képtelen szülő kérheti a vízumot, amennyiben a már Romániában tartózkodó befogadó szállást tud biztosítani számára, és legalább a minimálbér szintjét elérő rendszeres jövedelemmel rendelkezik.