Ha valaki csupán a manipulált sajtót olvassa, aligha van fogalma róla, milyen égszakadás-földindulás, milyen hurrikán tombol a titkosszolgálat (SRI) és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) binomnak becézett szörnyszövetsége házatáján. A jelek szerint a két intézmény együttműködésének fuccs, a rendőrállam, az ügyészállam, a párhuzamos állam gépezete meghibásodott.

Kezdjük egy kis fogalmi tisztázással. A ?rendőrállam?: rég bevett általános kifejezés, a jogállam ellentéte, amelyben a hatalom intézkedései az egyéni szabadságot a szükséghatáron túl korlátozzák. Az ?ügyészállam? (a kifejezéssel először egy saját írásomban találkoztam) a DNA visszaéléseire utal, amely ? a korrupcióellenesharc címén, sok dicséretes akciója mellett ? hatalmát gyakran használta politikai leszámolásra, amellett maga is korrumpálódott. A ?párhuzamos állam? kifejezéssel legutóbb Daniel Dragomir volt ezredes, SRI-s elhárító tiszt illette az említett binom, vagyis Florian Coldea tábornok és Laura Codruta Kövesi szoros intézményi együttműködését. Ők voltak azok, akik ? különösen addigi mentoruk, Traian Basescu mandátumának lejárta után, annak gyászos művét beteljesítve ? ?ítéltek elevenek és holtak fölött?, terrorizálva politikusokat, magisztrátusokat, személyes ellenségeket.

A párhuzamos állam legszörnyebb gaztette ártatlan emberek börtönbe juttatása volt. Legfőbb aljas módszere pedig az, hogy a DNA ? igen gyakran a SRI megrendelésére ? úgymond a nemzetbiztonság veszélyeztetése címen indított eljárást a kiszemelt áldozatok ellen, és kapott ennek megfelelően lehallgatási, megfigyelési engedélyt, a megfigyelések közben szerzett információkat pedig aztán anyagi és politikai zsarolásra, az ellenfelek félreállítására használták fel.

Dragomir legsúlyosabb vádja: a DNA nem az ügyészek szabályosan megszerzett bizonyítékai alapján állította/állítja össze vádiratait, hanem azokat egy másik intézmény, konkrétan a SRI alkalmazottai diktálják! Politikai rendőrség a javából, nem csekély nemzetbiztonsági kockázat! Hiszen hátha a SRI-nek is ?valakik? diktálják mindezt…

Százával készültek ilyen hamis, koncepciós dossziék, az egyik immár európai hírű példa egy alkotmánybíróé (!), akit ? miután nem volt hajlandó megszavazni a híres Big Brother ?megfigyelési törvényt? ? nevetséges korrupciós vádak alapján börtönbe is juttattak. Ha korábban a szálakat egyértelműen a SRI és a DNA, az erőszervezetek főnökeit kinevező Traian Basescu államelnök mozgatta (egyelőre mindent megúszva!), utána a párhuzamos állam vezetői egyértelműen a főfőnök Florian Coldea és végrehajtó eszköze, az alfőnök Laura Codruta Kövesi voltak.

Mindezekről részletesen beszél most Daniel Dragomir. És beszél még valamiről: beszervezésekről, állami intézmények és médiaszerkesztőségek megtöltéséről fedezett ügynökökkel, akiknek feladata a besúgáson túl a diverzió és a manipuláció volt. (Közbevetőleg: el tudjuk képzelni, hogy ez mi pénzébe került az állami költségvetésnek, ha ? mint nemrég kiderült ? csupán a rengeteg lehallgatás nem kevesebb mint egymilliárd eurójában áll?)

Leleplező tévényilatkozatai után Daniel Dragomir a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti szakbizottságnak bemutatott néhány konkrét bizonyítékot is. Egyebek mellett egy 65 személyről szóló listát, amelyen aktív és tartalékos titkosszolgálati tisztek, politikusok, üzletemberek és újságírók szerepelnek. Egyelőre tizenegyen, a rendszer sajtójának bárdjai, a szónak mindkét értelmében.

Ejtsünk hát befejezésül néhány szót ezekről a beszervezett smekkerekről. Közülük sokan vezető állásban, nagy pénzek fejében adtak le egyenirányított híreket és álhíreket, hamisítottak hang- és videóregisztrátumokat, vagy pedig ? amiről kevésbé esik szó ? ellenkezőleg: hallgattak el tényeket, információkat, és hallgattattak el becsületes újságírókat, publicistákat. Néhányuknak közvetlen bejárása volt Coldea tábornokhoz. Dragomir meg is nevez egyes ilyen szánalmas ?entitásokat?, zsoldosokat, már-már a dramaturgiai ?hármas egység? jegyében. Három fórumot: HotNews, ziare.com portálok, Digi24 tévé; három hölgyet: Sorina Matei, Anca Gradinaru, Ioana Ene Dogioiu; két férfiút: Dan Tapalaga és Dan Turturica, de nyugodtan hozzátehetjük a harmadik T-t, Robert Turcescut.

Nem tudom, ezek a nevek mondanak-e valamit a kedves hallgatónak. Lehet, hogy nem sokat. Néhány magyar név bizonyára többet mondana.