A múlt héten a vihar gyóntatóként működött. Bevallatta velünk azt, hogy mennyire nemtörődömök, felelőtlenek és hozzá nem értők vagyunk. A nyugati megyékben úgy hullott le a házakról a tető, mintha lepedő lenne. És főleg az új házak, az új tömbházak teteje hullott le, meg az iskoláké. Ezért a múlt világban bizony bezárták volna az építtetőt, a tervezőt, de még az építőt is. Nem így ma, amikor a szerencsétlenség láttán a politikusok és a miniszterek arról szónokolnak, hogy nem volt megszervezve a riasztás. Nem értesítették a kárt vallókat arról, hogy mi vár rájuk a nagy szélben. Ez volt a baj! S nem pedig az, hogy szép hazánkban tessék-lássék munkát végeznek szinte minden szinten. Semmit sem csinálnak meg tisztességesen.

Ugyan, talán a riasztástól megfordult volna a szél? Nem szakította volna le a háztetőket, a villanyvezetékeket? Nem döntötte volna ki a fákat ? hanem csak simogatta volna a halántékunkat? Hát, politikus uraim, nem látják be, hogy félrebeszélnek?

Nem a riasztás hiányában fújta le a szél Temes megyében 22 iskola és óvoda tetejét, Bihar megyében pedig 18 iskoláét. Nem a riasztás hiányában maradt tető nélkül a bánffyhunyadi kórház, vagy lett napokig tartó áramszünet lakások ezreiben a nyugati megyékben. Nem a riasztás hiányában dőltek ki a villanyoszlopok, szakadtak le a villanyvezetékek?

Szegény gyermekek! Nem elég baj az, hogy az ötödikesek számára nem készültek el az idén a tankönyvek, hanem most már sok településen iskolába sem mehetnek. És a jövőben? Lehet, hogy még rosszabb lesz a helyzet. Ukrajnában például, az új tanügyi törvénynek köszönhetően, ötödik osztálytól kezdve már csak ukrán nyelven ? az állam nyelvén – tanulhatnak minden tantárgyat. Ez Kárpátalján legalább 6o iskolát érint, ahol megszűnnek a magyar tannyelvű osztályok. De ugyanez történik az ukrajnai román, lengyel, bolgár ? és orosz tannyelvű osztályokkal is. Így akarja gyakorolni a hatalmát egy nemzetállam a kisebbségek fölött, itt a szomszédunkban. Rossz precedens! Mert az Ukrajnával szomszédos nemzetállamok, közöttük Románia is, egyelőre még tiltakozik az ukrajnai tanügyi eljárás ellen, de aztán ? bosszúból, vagy sem ? előbb vagy utóbb a tiltakozók is bevezetik ezt az eljárást. Mert ugyan mit várhatunk például Romániában a nagyobbik kormánypárttól, miután Liviu Dragnea pártelnök bejelentette, hogy nem támogatja az RMDSZ kezdeményezését, vagyis azt, hogy szállítsák le 2o százalékról 1o százalékra az anyanyelv használati küszöbét a közéletben és az igazságszolgáltatásban azokon a településeken, ahol kisebbségek is élnek. Ugyan, mi akadályozhatja meg Dragnea urat vagy a nagyobbik kormánypártot abban, hogy az ukrán államéhoz hasonló korlátozást kezdeményezzen a kisebbségek anyanyelvi oktatása tekintetében?

Veszedelmes precedens! Üssünk a szánkra!