Egyhangú szavazással fogadták el a honatyák ma a parlament két háza együttes ülésén azt az ukrajnai oktatási törvényről szóló nyilatkozatot, amelyben felkérik az ukrán elnököt, hogy küldje vissza megfontolásra a jogszabályt a kijevi parlamentnek. A román parlament szerint az új ukrán oktatási törvény drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élő több mint négyszázezres román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, ezért a vonatkozó nemzetközi szabványoknak megfelelő, az ukrajnai kisebbségek védelmét garantáló jogszabályi keret kialakítását sürgeti.

A parlament egy küldöttséget bízott meg azzal, hogy Ukrajnába utazzon és párbeszédet kezdeményezzen az ukrán hatóságokkal a nyilatkozatban kifogásolt gondok megoldása érdekében.

Tegnap a magyar Országgyűlés is egyhangú szavazással fogadta el azt az ötpárti határozati javaslatot, amely ?a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről? szól. Az Országgyűlés megállapította, hogy az ukrán törvényhozás által szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság számára az ukrán törvények által jelenleg biztosított oktatási és anyanyelvhasználati jogokat.