• Reprezentanţii românilor, bulgarilor şi maghiarilor în Parlamentul Ucrainei au semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în care cer liderului ucrainean să nu promulge noua Lege a educaţiei, adoptată de Parlamentul de la Kiev, deoarece aceasta îngrădeşte drepturilor minorităţilor naţionale la învăţământ în limba maternă. Deputaţii subliniază că Ucraina, prin adoptarea acestei legi, încalcă acordurile bilaterale cu tările care au comunităţi mari în Ucraina, fiind vorba despre Ungaria, Bulgaria, România, Republica Moldova si Polonia.
  • Ungaria nu va ceda din suveranitatea sa naţională în favoarea Uniunii Europene şi va continua să lupte împotriva sistemului de cote de refugiaţi al UE, a declarat ministrul de externe ungar Péter Szijjártó. Seful diplomaţiei ungare consideră că cedarea altor prerogative naţionale nu este calea care ar trebui urmată. Totodată, Szijjarto a respins ideea că Ungaria sau Polonia, o altă ţară cu un guvern eurosceptic, devin tot mai izolate în UE, sau că Slovacia şi Cehia se îndepărtează de ele în cadrul Grupului de la Vişegrad.
  • Teatrul de Nord Satu Mare reia, astazi, Festivalul Internaţional de Teatru după o pauză de trei ani, sub o nouă denumire, cea de Tranzit FESzT ? insert cu Stier Péter, managerul interimar al instituţiei. (Până acum, festivalul s-a numit Fără Bariere, începând de anul acesta se va numi Festivalul Internaţional Multicultural Tranzit FESzT). Festivalul va avea loc în perioada 14-24 septembrie, în trei locuri din municipiul Satu Mare, fiind, în total, 20 de spectacole.
  • Programul educaţional ‘Academia de argint’, iniţiat în urmă cu aproape doi ani de către Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, va fi lansat în această toamnă şi în municipiul Sfântu Gheorghe. Programul se adresează persoanelor trecute de 50 de ani şi cuprinde o serie de cursuri gratuite pe teme de larg interes (în perioada 3 octombrie 2017 – 22 mai 2018). Înscrierile pentru ‘Academia de argint’, care încep de astazi şi se încheie pe 22 septembrie.
  • Peste 20 de produse tradiţionale au fost atestate în ultimii trei ani în judeţul Covasna, majoritatea fiind pâine de casă şi kürtőskalács (dar si unt si cascaval), potrivit conducerii Direcţiei Agricole ? insert cu Könczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole CV.
  • Interviu cu Kunckelné Fényes Ildikó despre comunitatea maghiara din Venezuela.

Bejegyzés navigáció