Megtartotta évértékelő beszédét az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondta: minden egyes tagállamban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett, az Európai Unió gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja. A munkanélküliség szintje kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és így 235 millióan dolgoznak az Európai Unióban, ami példa nélküli.

Junker kijelentette: az uniós tagállamok kötelesek végrehajtani az Európai Bíróság ítéleteit. Elfogadhatatlannak tartja az élelmiszerek EU-n belüli eltérő minőségét, továbbá leszögezte: Európa a szolidaritás kontinense, amely befogadja az üldözötteket. Az Európai Bizottság elnöke úgy véli, hogy szabadkereskedelmi tárgyalások kellenek Ausztráliával és Új-Zélanddal, valamint Európai valutaalapra, illetve közös gazdasági és pénzügyminiszterre van szükség.

Jean Claude Juncker továbbá azt javasolta, hogy a Brexit utáni csúcstalálkozót, amelyre 2019 március 30-án kerül sor, Nagyszebenben tartsák meg, ahol az unió jövőjéről beszélnek majd.