Továbbra is a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékához tartozik a Babe?-Bolyai Tudományegyetem – derül ki az idén nyáron közzétett nemzetközi rangsorból. Az Agerpres hírügynökséghez tegnap eljuttatott közlemény szerint a Babe?-Bolyai Tudományegyetem az egyetlen romániai egyetem, amely jelen van az Academic Ranking of World Universities, ismertebb nevén a Shanghai-lista rangsorán.

Az oktatás minősége és a kutatási eredmények alapján kialakított rangsoron a kolozsvári egyetem a 601-700. helyet foglalja el. A felsőoktatási intézmény a matematika terén a 201-300. helyen van a Shanghai-listán, míg a gépészmérnöki oktatás terén a 37-ik, megelőzve ebben a Columbia Egyetemet, az Oxford Egyetemet és a Pennsylvania Állami Egyetemet is.

Daniel David, a Babe?-Bolyai Tudományegyetem kutatásért, versenyképességért és tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese elmondta: a kolozsvári egyetem úgy éri el ezt az eredményt, hogy közben tízszer kisebb finanszírozást élvez, mint például a Shanghai lista első 500 helyezettjének zöme.

A világon jelenleg körülbelül 27.000 egyetem működik.