A parlamenti pártok többsége továbbra is támogatja az alkotmánymódosítást a döntő szenátusi szavazás előtt, amelyre a kormányzó szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea szerint a következő hetekben sor kerülhet.

Az egyetlen alakulat, amely egyértelműen ellenzi a család fogalmának szűkítését, a Mentsétek meg Romániát Szövetség. A formáció a képviselőházi szavazáson még a törvényhozóira bízta a döntést, a nyáron azonban a tagok belső referendumon döntöttek arról a párt álláspontjáról, amely a határozott nem.

Az RMDSZ ugyancsak a képviselőházi szavazás alkalmaával a honatyáinak a lelkiismeretére bízta, hogy az alkotmánymódosítás ellen szavaznak, vagy mellette. Kelemen Hunor szövetségi elnök most a parlamentben, újságíróknak nyilatkozva azt mondta: nem támogatja az alkotmány pontszerű módosítását, mert precedenst teremthet, holnap-holnapután felébred egy másik társadalmi csoport, hogy kérje az alatörvény módosítását.

A liberálisok az RMDSZ-hez hasonlóan nem alakítottak ki világos, minden törvényhozóra nézve kötelező álláspontot, viszont Ludovic Orban pártelnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy személyesen a ?hagyományos családot? támogatja.

A két kormánypárt egyértelműen támogatja az alkotmánymódosítás elfogadását, majd azt követően a referendum kiírását.