Ellenzi az államelnök kizárását az ügyészségi vezetők kinevezési eljárásából Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt elnöke ugyanakkor kijelentette: nem érti a felzúdulást a szerdán utcára vonulók, illetve Klaus Johannis államfő részéről, ugyanis a törvénytervezet még napvilágot sem látott. Egyelőre ?csak egy nézőpontról? van szó ? nyilatkozta Dragnea, aki szerint Tudorel Toader igazságügyi miniszter helyesen cselekedett, amikor ismertette az igazságügy működését szabályozó törvényeket módosító javaslatait. Ezek ? tette hozzá – a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elé kerülnek véleményezésre, majd a parlamentbe vitára.

A kezdeményezés nagy felháborodást váltott ki az államelnök, a bírói és ügyészi szakmai testületek, civil szervezetek és ellenzéki pártok részéről, akik úgy értelmezték az elmondottakat, hogy a szociálliberális koalíció az igazságszolgáltatás függetlenségét próbálja meg aláásni, többek között azzal, hogy egyes feladatokat elvesz a politikailag semleges államelnöktől, és a politikának alárendelt kormány hatáskörébe utalja át. Tegnap este az Európai Bizottság a Toader-csomag nyilvánosságra hozatalát kérte, ugyanis tanulmányozni kívánja a javaslatokat, és figyelmesen követi a fejleményeket. A tervezetek szövegét kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, a Romániai Bírák Szövetsége, a Romániai Bírák és Ügyészek Egyesülete is. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ugyanakkor közgyűlést hívott össze augusztus 31-re, hogy az ügyészek véleményt nyilváníthassanak a Toader-csomagról.

Az igazságügyi miniszter csak akkor küldi el a kormánynak jóváhagyásra az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet, ha valamennyi érintett fél kifejti álláspontját a tervezettel kapcsolatban ? jelentette be ma délelőtt a tárcavezető. Tudorel Toader elmondta: kíváncsi mind az ügyészek, mind a bírák, mind pedig a szakmai szervezetek és a civilszféra véleményére. Leszögezte: politikailag nem elkötelezett, ezért semmilyen érdek nem áll a módosítások hátterében. Célja az, hogy a változtatások a lehető legnagyobb közvitát követően jussanak el a kabinet asztalára, majd a parlamentbe jóváhagyásra.