Romániának minden joga megvan hozzá, hogy kérje integrációját a schengeni övezetbe – jelentette ki Franciaország elnöke tegnap Bukarestben, a Klaus Johannis államelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. Emmanuel Macron szerint semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget az, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott a belső határellenőrzés nélküli övezethez.

A két államfő előbb egyórás négyszemközti beszélgetést folytatott a két ország közötti stratégiai partnerség elmélyítéséről, aktuális európai és nemzetközi témákról, illetve biztonságpolitikai kérdésekről, aláírtak több megállapodást, közös sajtótájékoztatójuk után pedig Macron munkaebéden találkozott Mihai Tudose miniszterelnökkel, akivel gazdasági, energetikai, kutatási és kulturális kérdésekről cserélt eszmét.

A tegnap aláírt megállapodások között kiemelt fontosságú a közös európai érdekeket szolgáló román?francia együttműködésről szóló szándéknyilatkozat, az Airbus Helicopters és a vidombáki IAR közti szerződés meghosszabbítása, valamint a román hadsereg rakétákkal és helikopterekkel való felszerelésére vonatkozó egyezmény. Az Airbus Helicopters és a vidombáki IAR társaság között ez év áprilisban kötött együttműködést öt évről 15 évre hosszabbítják meg; ezalatt ötven H215M helikoptert gyártanak, amelyek egy részét a román hadsereg vásárolja meg. Emellett rövid és nagyon rövid hatósugarú rakétákat is vásárol a francia MBDA társaságtól, amelyeket Romániában szerelnek majd össze.

Emmanuel Macron francia államfő ma Bulgáriában van egynapos hivatalos látogatáson.

A francia elnök jövőre ismét eljön Romániába, hogy ültessen el egy tölgyfát Iaşi-ban az egyesülés centenáriuma alkalmából.