A Kovászna, Hargita és Maros megyei román közösség nemzeti identitásának megőrzéséről szóló stratégia kidolgozását kérik a kormánytól a székelyföldi románok képviselői ? tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A marosfői nyári egyetemen elfogadott határozatban a székelyföldi románok több kérést is megfogalmaztak, köztük azt, hogy tiltásák be a ?békés egymás mellett élést akadályozó? tevékenységeket, finanszírozzák a három megye román kulturális szervezeteit, illetve az államelnöki hivatalban és a kormány mellett egy-egy tanácsos foglakozzék a Székelyföldön számbelileg kisebbségben élő román közösségek problémáival. Kéréseik között szerepel továbbá egy olyan decentralizációs törvény kidolgozása, amely megvédi a számbelileg kisebbségben élő románokat a helyi hatóságok visszaéléseitől, biztosítja a románok képviseletét a helyi és központi hatóságokban, illetve rögzíti, hogy a helyi közigazgatás hivatalos nyelve a román.

A marosfői határozatban ugyanakkor felkérik a román hatóságokat arra, hogy ?határozottan utasítsák el a budapesti kormány beavatkozását Románia belügyeibe?, és tiltsák be olyan tevékenységek finanszírozását, amelyek ?a román nép, az alkotmány, a történelmi hagyományok ellen irányulnak?.

A határozat szükségesnek tartja, hogy ?kivizsgálják és eltöröljék azon ingatlanok tulajdonjogának a megváltoztatását, amelyek 1920 után a román állam tulajdonát képezték, valamint fogadjanak el egy törvényt, amely korrigálja azon visszaéléséket, amelyekkel egyes ingatlanok, föld- és erdőterületek tulajdonjogát törvénytelenül megváltoztatták? ? olvasható  a székelyföldi románok marosfői nyári egyetemen elfogadott határozatában, amelyet elküldenek majd az elnöki hivatalnak, a parlamentnek, a kormánynak és a pártoknak is.