Megtámadta Románia az Európai Unió luxemburgi bíróságán a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését ? jelentette be tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján Vincze Lóránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke és Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Tájékoztatásuk szerint a Románia által benyújtott keresetről az elmúlt napokban adott hírt az európai közlöny.

Június 28-ai keresetében a román kormány azt kérte az európai bíróságtól, hogy semmisítse meg az Európai Bizottságnak a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés bejegyzésére vonatkozó március 29-ei határozatát. Bukarest keresetében arra hivatkozott, hogy a polgári kezdeményezés kizárólag a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogvédelmére és nem a kulturális sokszínűség elősegítésére irányul. Románia azt is kifogásolta, hogy az Európai Bizottság nem hozott fel egyetlen érvet sem annak alátámasztására, hogy jogosult a kezdeményezésben felsorolt területek szabályozására.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke kijelentette: a Románia által indított per legkevesebb két évig tart. Mindez ellenére folytatódik a polgári kezdeményezést támogató aláírások gyűjtése.

Mától vasárnapig a Kolozsvári Magyar Napokon is gyűjtjük a támogatói aláírásokat az őshonos kisebbségek európai uniós szintű védelmét biztosító Minoriy Safepack kezdeményezéshez. Naponta 11 és 20 óra között négy helyszínen, így a Bulgakov Kávéház bejáratánál, a Farkas utcában felállított Communitas Sátorban, a Deák Ferenc utcában felállított Ifjúsági Pavilonban és a Sétatéren, a színpad környékén lehet aláírni az európai polgári kezdeményezést.

A Minority SafePack kezdeményezőinek Európa legalább hét országából kell több mint egymillió polgár aláírását megszerezniük egy év alatt ahhoz, hogy kezdeményezésük mérlegelésére késztessék az Európai Bizottságot. Az RMDSZ már a múlt heti zilahi kongresszusán bejelentette: negyedmillió romániai aláírás összegyűjtését vállalja.