Németországnak nem kellene parancsokat osztogatnia az Európai Uniónak – jelentette ki ma Ankarában Ömer Celik uniós ügyekért felelős török miniszter Angela Merkel német kancellár tegnapi nyilatkozatára reagálva, amely szerint az unió és a Törökország között már meglévő vámunió kiszélesítésének folyamatát le kellene állítani.

Celik szerencsétlennek minősítette a merkeli nyilatkozatot, amely szerinte az Ankara és Berlin közötti feszültséggel áll kapcsolatban. Mint mondta: egyetlen európai országnak sem lenne szabad hasonló kétoldalú viszály miatt parancsokat osztogatnia az unió intézményeinek. Az ilyen lépések gyengítik a közösséget – tette hozzá Celik.

A török miniszter rámutatott: a vámunió kiszélesítésére az Európai Unió tett javaslatot, amelyet most helytelenül egyfajta kegyként tüntet fel. A vámunió, amely a szabadkereskedelem élénkítését célozza, nemcsak Törökország, hanem Európa érdeke is – nyomatékosította. A török-német kapcsolatok a tavaly júliusi puccskísérlet óta folyamatosan romlanak.