Kevesen tudják, hogy az erdélyi magyar színjátszás nagy egyénisége, a három és fél hónappal ezelőtt Budapesten elhunyt Tanai Bella 1930-ban Csíkszeredában született. Ugyancsak Csíkszeredában látta meg a napvilágot 1941-ben az év elején az életből és a pályáról úgyszintén távozó szatmárnémeti színművész, András Gyula. És noha nem ennek a városnak a szülötte, de itt töltött gyermek- és ifjúkorával csíkszeredainak tartja magát Sebők Klára színésznő is, aki férjével, a néhai Héjja Sándorral együtt a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben Kolozsváron ünnepelt színészházaspárnak számított. A tegnap megkezdődött Csíkszeredai Városnapok keretében azonban ma este még egy hetven éven túli, csíki színész neve kerül előtérbe. Pro Urbe díjjal tüntetik ki ugyanis Botár Endrét, a Budapesti Nemzeti Színház nyugdíjas, de még mindig aktív színművészét.
Csíktaplocán született 1943 május 14-én, majd a jelenlegi Márton Áron, akkor még egyszerűen Csíkszeredai Középiskolának nevezett gimnáziumban érettségizett 1961-ben. Már diákkorában jelentős részt vállalt az iskola művelődési életében, későbbi színészi tehetségének első jelei már itt megcsillantak. Az érettségit követően a Marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben 1965-ben fejezte be színészi tanulmányait, majd 1968-ig a Nagyváradi Állami Színház társulatának a tagjaként állt a színpadra. Családalapítási okokból ebben az esztendőben átköltözött Magyarországra, ahol fél évszázados pályája alatt a budapesti Nemzeti Színház, a Déryné Színház, a József Attila Színház, a Népszínház és néhány vidéki társulat elismert művészévé vált. Az utóbbi öt évtizedben a Magyarországon folyamatosan foglalkoztatott erdélyi magyar színészek egyike és mindenképpen a legtöbbet játszó székely színész. A klasszikus- és a magyar színházi irodalom jónéhány drámai és zenés főszerepének, valamint rengeteg mellékszerepének mindig elismerő szakmai- és sajtóvisszhangokra találó, ihletett megformálása mellett filmek tucatjaiban szerepelt magyar szinkronhangjával. Életpályáját, kimagasló színészi teljesítményét Magyarországon többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével, Szigligeti és más szakmai díjakkal ismerték el.

Botár Endre mindvégig tartotta és tartja szoros kapcsolatát a szülőfölddel, rendszeresen haza látogat Csíkszeredába és Csíktaplocára.. Igazi, csíki gyökereihez hű, népét és közösségét szolgáló székely és magyar ember maradt ? emeli ki a ma este elhangzó laudáció szövege – akit hosszas és kiváló művészi teljesítménye, Csíkszereda szellemi élete hatósugarának a növelése, a város hírnevének az öregbítése jogosít fel a Pro Urbe elismerésre.

A díjat, stílszerűen, a Mikó-vár belső udvarán berendezett színpadon adja át ma este nyolc órától Ráduly Róbert Kálmán polgármester, utána pedig a Csíki Játékszín lép színre a tavalyi évad nagysikerű előadásával, a Tisztes Ház című vígjátékkal. A város egyébként méltán lehet büszke színész indításaira, hiszen a középnemzedék tagjai közül Bogdán Zsolt, Salat Lehet és Zayzon Zsolt is Csíkszeredában látták meg a napvilágot, mint ahogyan ezt a várost tekintik szülőhelyüknek a pályát nemrég elkezdett színészek és színésznők közül többen is. Színház az egész világ ? mondotta Shakespeare. Nos, ma este színház lesz az egész Csíkszereda.