Szeptember 15-én lesz az első fellebbezési tárgyalás Bukarestben a ?székelyföldi terroristák? ügyében. Szőcs Zoltán és Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője még áprilisban fellebbezett a bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék alapfokú, nem jogerős ítélete ellen. Eszerint a két vármegyés 10 hónap és 8 nap, illetve 11 hónap és 6 nap letöltendő börtönbüntetést kapott, vagyis pontosan annyit, amennyit előzetes letartóztatásban, illetve börtönben és házi őrizetben már leültek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították. Az ítélet ellen a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság ügyészei is fellebbeztek.

A magát mindvégig ártatlannak valló két érintett úgy értékelte, hogy azért született ez a bírói döntés, hogy a bűnüldöző szervezetek ?lebőgése? ne legyen teljes, miután ügyészeik semmilyen konkrét bizonyítékkal nem tudták alátámasztani az ellenük felhozott vádakat.

Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt azzal vádolták, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

A vármegyések egyébként akkor is a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak jogorvoslásért, ha számukra kedvező ítélet születik szeptemberben a bukaresti legfelsőbb bíróságon.