Az államelnök kihirdette a 2013/254-es büntetésvégrehajtási törvény módosítását. A jogszabály értelmében minden, nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött 30 napért 6 nappal lerövidül a foglyok büntetése.
Nem megfelelő fogvatartási körülménynek minősül, ha a cellában az egy fogolyra jutó terület 4 négyzetméter vagy annál kevesebb (leszámítva a mosdó és az élelmiszer tárolására elkülönített részt), ha az elítéltnek nincs lehetősége szabad levegőn végzett tevékenységekben részt venni, ha nem éri természetes fény, ha nincs lehetősége egyedül használni a mellékhelyiséget vagy tisztálkodni, illetve ha nem megfelelő a cella szellőztetése,  a falak nedvesek vagy penészesek.
A jogszabály célja megakadályozni, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága újfent kártérítés kifizetésére ítélje Romániát a nem megfelelő fogvatartási körülmények miatt.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvást emelt a jogszabály ellen, azt azonban az Alkotmánybíróság elutasította.