A befolyásos katolikus egyház tiltakozása ellenére a máltai parlament egyetlen ellenszavazattal fogadta el tegnap a melegházasságot legalizáló törvényjavaslatot, amelyet szinte a teljes politikai elit támogatott.

A törvény azt is lehetővé teszi, hogy a melegek a heteroszexuális párokkal egyenlő elbánásban részesüljenek az örökbefogadás során, emellett a korábban alkotott jogszabályokban megszüntetik a „férj”, „feleség”, „apa” és „anya” kifejezéseket, a nemileg semleges „házastársak” és „szülők” szavakkal helyettesítve őket.

A máltai parlament előtt katolikus hívek egy csoportja néma tüntetést tartott. „A törvény leplezi annak valódi célját, amely a béranyaság és a spermadonorság bevezetése, és újabb támadás az élet ellen egy magát Istennek képzel? kormány részéről” – háborgott Philip Beattie tüntető.

Málta Európa egyik legkonzervatívabb országának számít. 2011-ig a válás sem volt törvényes a szigetországban, és a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézménye is csak 2014-ben jött létre a máltai családjogban. (MTI)