Kevés hiányzott ahhoz, hogy Simona Halep vegye át a világranglista vezetését, a Johanna Kontától elszenvedett veresége nyomán viszont a Winbledonban jobban teljesítő Karolina Pliskova foglalhatja el a női rangsor első helyét hétfőtől, amikor a Női Tenisz Világszövetség (WTA) közzéteszi a frissített összesítést.

Ezzel a 25 éves játékos lesz minden idők legmagasabban helyezett cseh teniszezője, és a 23-ik női világranglista-vezető a tenisz történetében.

A számítógépes rangsor 1975-ös bevezetése után állt ugyan cseh születésű játékos a rangsor élén, viszont 1978. július 10-én, amikor Martina Navratilova világelső lett, már az Egyesült Államokat képviselte.

Pliskova Angelique Kerbert váltja. A német játékos megszakításokkal 34 héten át vezette a világranglistát.

Johanna Konta (Fotó: AELTC/Jed Leicester)
Johanna Konta (Fotó: AELTC/Jed Leicester)

A wimbledoni tenisztorna női negyeddöntőjében a 2. helyen kiemelt Simona Halep 6-7(2), 7-6(5), 6-4-es vereséget szenvedett Johanna Kontától.

A mérkőzés meglehetősen kiegyensúlyozott volt, amit az is mutat, hogy az első két szett hosszabbításban dőlt el. A második játszma végén, 5-4-es vezetésnél Halep a meccsért szerválhatott, azonban mindkét adogatását elveszítette, így Konta kiegyenlített.

Simona Halep (Fotó: AELTC/Jed Leicester)
Simona Halep (Fotó: AELTC/Jed Leicester)

A harmadik játszmában Halep 2-2-es állásnál breakhátrányba került, amit a szett végéig nem tudott behozni, így végül Konta 6-4-re nyerte a szettet.

A magyar származású brit lány ezzel a győzelemmel bevonult a brit tenisztörténelembe, a királyság színeiben ugyanis előtte csupán Virginia Wade jutott el elődöntőig a wimbledoni tornán. Konta hétfőtől bejut az első öt közé a világranglistán, ami eddig mindössze 3 brit nőnek sikerült.