Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökségi Bizottsága tegnapi krakkói ülésén felvette a világörökségi listára és egyúttal a veszélyeztetett helyszínek közé sorolta az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát mint „kivételes értékű” helyet. A döntés heves felháborodást keltett Izraelben, a Palesztin Hatóság viszont üdvözölte.

Hebronban mintegy 200 ezer palesztin és mintegy ezer izraeli telepes él, utóbbiak egy katonailag védett enklávéban a mindkét vallás számára szent hely – egy barlangrendszer – tetején. A barlangrendszert a zsidók a Pátriárkák sírjának, a muzulmánok pedig Ibrahim Mecsetjének nevezik.

Az izraeli államfő zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t, amely szerinte közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget. Izrael UNESCO-hoz akkreditált követe mellett, Avigdor Liberman védelmi miniszter és Naftali Bennet oktatási miniszter is éles szavakkal ítélte el a döntést.

A Palesztin Hatóság viszont saját diplomáciai sikerének értékelte az UNESCO döntését. Ez a szavazás „siker a palesztinok minden fronton folytatott diplomáciai küzdelmében az izraeli és az amerikai nyomással szemben” – olvasható a palesztin külügyminisztérium nyilatkozatában. A bizottság döntése értelmében az UNESCO-nak minden évben ellenőriznie kell a helyzetet a szent helynél és környékén.

A Pátriárkák sírjában van eltemetve a három egyistenhívő vallás atyja, Ábrahám (Ibráhim) pátriárka, az ő fia, Izsák, unokája, Jákob, és mindegyikük felesége, Sára, Rebekka és Lea. (MTI)