Teljesítette Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a székelyföldi elöljárók egyik legfontosabb kérését, és aláírta ma azt a rendeletet, amelynek alapján augusztus 15-től elkezdik kilőni azokat a medvéket, amelyek vadkárokat okoztak vagy emberekre támadtak. A délelőtt folyamán több mint ötszáz – Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyéből érkezett – résztvevő tüntetett a szaktárca épülete előtt. 

A tiltakozók a medveállomány túlzott elszaporodásának orvoslását, a kilövési kvóta szabályozását követelték. Egy kifeszített nagy molinón a következő román nyelvű felirat volt olvasható: ?Medvét az erdőbe, ne hozzánk a csűrbe!?.

A bukaresti megmozduláson jelen van Tamás Sándor Kovászna megyei, Péter Ferenc Maros megyei és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök is. Ez utóbbi hangsúlyozta: a megmozdulás nem a medvék ellen, hanem az emberek védelme érdekében történik.

Tegnap az RMDSZ frakciója a székelyföldi medveveszély ügyében terjesztett törvényjavaslatot a parlament elé. Ebben az éves kilövési kvóták rendszeres meghatározását és a vadkárok megtérítésének javítását kezdeményezik.