Egy hete tart már ez a bizalmatlansági cirkusz. Dragnea úr meg akarta fenyíteni Grindeanu miniszterelnököt ? vagy tán egyebet is akart? Nincs mit találgatnunk. Tény az, hogy a PSD-s kormány egy fél év alatt szinte semmit sem teljesített a választási ígéretekből. És ezt valahogy álcázni kell. Az álcázáshoz pedig jól jön egy kis politikai cirkusz. Csak, sajnos, a kis cirkuszból országos nagy botrány keveredett ? ami már nem tesz jót sem Dragnea úrnak, sem pedig pártjának, a PSD-nek. Lehet, hogy rövidesen elapad a kormányzáshoz szükséges többsége is. Mert elapadt a bizalom. Egyre kevesebben veszik be Dragnea úr és pártja ígérgetéseit. Sőt, országot?világot megrázó hangot kapott a nacionalisták kórusa ? amely hajlandó nemzetárulónak tekinteni és kiátkozni Dragneát az RMDSZ-szel folytatott egyezkedési miatt. Csupán az a baj, hogy nem tudjuk őt sajnálni érte. Sőt, az lenne a jó, ha ez a kiátkozás végigsöpörne az egész politikusi karon ? és kisöpörné onnan az egész társaságot. Mert ezekkel a politikusokkal semmire sem megyünk. Kezd betelni a pohár.

Az RMDSZ ki akarta ugratni a nyulat a bokorból ? és ez félelmetesen sikerült neki. Feltételt szabott: akkor támogatja a bizalmatlansági indítványt, ha Dragnea úr és pártja, a PSD megszavazza a közigazgatási törvény módosítását ? ami, ugye, lehetővé tenné a magyar nyelv hivatalos használatát azokon a településeken, ahol a magyar lakosság eléri a 1o százalékot, szemben az eddigi feltételtől, ami 2o százalék volt. Továbbá a kormánypártoknak meg kell szavazniuk az oktatási törvény módosítását is, amely védelmet irányoz elő a magyar iskolák számára. El kell fogadniuk a parlamentben immár 12 év óta porosodó kisebbségi törvényt, benne a kulturális autonómia előírásaival. És végül hivatalos ünneppé kell nyilvánítaniuk március 15-ét, a magyarság napját is ? egyéb nevezetes napok mellett, amelyekkel már teli van a naptár.

Hát ez kivágta a biztosítékot! A nacionalisták ? és melyik román politikus nem nacionalista? ? kórusban üvöltöztek, a pokolba küldték nem csak az RMDSZ-t, hanem Dragneát is és a PSD-t is. Legalább tudjuk, hogy hány óra van. Még Johannis elnök is beállt a kórusba ? azt üzente Németországból, hogy a PSD ne alkudozzon az RMDSZ-szel semmiféle etnikai alapú autonómiáról.

Nincsenek illúzióink. Tudjuk, hogy az RMDSZ által szorgalmazott jogszabályok, még ha el is fogadták volna azokat, mit sem változtatnak a helyzeten ? ?Romániában nincsenek következményei a törvények be nem tartásának? ? idéznénk Kelemen Hunort. Ez számtalan példával bizonyítható ? de már egy másik jegyzet témája. Maradjunk annál, hogy politikusaink színt vallottak. De tanult ebből valamit valaki?