A román érettségi szóbelin, Hargita megyében kétszer rosszabb eredmények születtek idén is, mint a hasonló magyar nyelvű vizsgán. A vizsgázó kétezer diáknak kevesebb mint fele, 41 százaléka kapta meg a legjobb minősítést, miközben magyarból ez az arány megközelíti a nyolcvan százalékot.

Szakértők szerint az eredmények gyökeresen csak akkor változhatnak, ha a minisztérium módosítja a tantervet. Ehhez politikai akaratra van szükség ? nyilatkozta a Hargita megyei tanács elnöke, aki hétfőn a román nyelvtanítás módszertanának mielőbbi megváltoztatása mellett lobbizott az Oktatási Minisztériumban.

?Nálunk, itt Csíkszeredában, ahogy szokták mondani a szülők, amikor keresnek korrepetálásra segítséget, akkor megkérdezi a tanár, hogy mit szeretne: románul tanuljon meg, vagy menjen át az érettségin? Tehát ez ennek a világnak a nonszensze ebben a pillanatban? ? érzékeltette a problémát Borboly Csaba.

A megyeelnök ismertette Pavel Năstase oktatási miniszterrel ? a román nyelvoktatás mellett ? a szakoktatásra, after schoolra, a fejkvótára, a speciális oktatásra, valamint a tej-kifli programra vonatkozó problémákat. Pavel Năstase három héten belül írásos választ ígért. A minisztériumban úgy vélekednek,

az állam nyelve nem tanítható úgy, mint az angol,

sőt megdöbbennek, amikor azt hallják, hogy a román nyelvet nem mindenki ismeri egyformán az ország lakói közül.

Az elöljáró szerint kudarcélményt okoz számos magyar ajkú tanulónak az iskolai román nyelvoktatás, ezért felmérés készítését javasolta a minisztérium, a megyei tanfelügyelőség, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és Hargita Megye Tanácsa együttműködésével, amelyet a nyári szünidőben végeznének el tanítók és szülők körében. Ennek módszertanát előre egyeztetik a szaktárcával, jelentette ki Borboly Csaba.