• Prin înregistrarea amendamentelor la Legea administraţiei publice locale, UDMR isi propune să obţina modificări importante în cazul folosirii limbii materne în administraţiile locale şi în instituţiile publice. Uniunea vrea scăderea pragului prevăzut de lege, de la 20 la 10 procente, dar şi introducerea unui prag alternativ. În acelaşi timp, propune introducerea unui sistem de monitorizare, dar şi de sancţionare în cazul nerespectării prevederilor legale, de administraţiile locale şi instituţiile publice – a declarat (ieri) preşedintele UDMR, Kelemen H., după depunerea amendamentelor Uniunii.
  • In perioada 25-28 mai la Complexul Olimpic de Natatie ?Anatol Grintescu? din baza sportiva Dinamo Bucuresti se desfasoara cea mai prestigioasa competitie de inot a tarii, Campionatele Internationale de Inot ale Romaniei, care are invitati si din Lituania, Ghana, Algeria, etc. Asociatia Club Sportiv Ciprian Sfantu Gheorghe va fi prezenta prin Tompa György Kadosa si Artene Maria Raluca. Artene va inota sub egida lotului national al Romaniei.
  • Peste o sută de manifestări se vor desfăşura în acest an, cu ocazia Zilelor Judetului Harghita, eveniment programat să aibă loc în perioada 25 mai – 4 iunie, în organizarea Consiliului Judeţean şi a Centrului Cultural Judeţean. Manifestările sunt reunite sub tematica ‘În spiritul aşteptării Rusaliilor’. Programul elaborat cu ocazia Zilelor Judeţului HR este structurat pe zonele Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni.
  • Artişti din România şi Ungaria sunt prezenţi în această săptămână la Miercurea Ciuc, unde vor susţine 20 de reprezentaţii în cadrul Festivalului de Teatru pentru Copii şi Tineret ‘LURKÓ’. Maine va fi pusa in scena una dintre piesele cele mai asteptate ‘Prâslea cel voinic şi merele de aur’, spectacol scris şi regizat de către Éva Lábadi Megyes, artist păpuşar sosit din Timişoara. Spectacolul se adresează copiilor cu vârstele cuprinse între 6-9 ani şi în ultimii ani a fost jucat de peste 100 de ori, atât în Europa, cât şi în Canada, în limbile română, maghiară şi engleză.
  • Alegerile locale parţiale pentru primari vor avea loc în 49 de localităţi din 32 de judeţe în data de 11 iunie. Campania electorală începe pe 27 mai. Alegerile locale parţiale din judetul Harghita se vor desfăşura în comuna Siculeni.
  • Culturile din Harghita suferă din cauza deficitului de apă, cantitatea de precipitaţii fiind mult sub media acestei perioadei, arată datele furnizate de directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Török Jenő. De la începutul anului există un deficit de precipitaţii de 50-55 de litri pe metru pătrat, primăvara fiind în judeţ una secetoasă.
  • In partea a II-a a emisiunii vom difuza un interviu despre alcoolism cu consultantul adictolog Kedves Rita (Caritas, Gheorgheni) si cu o persoana care dupa 30 de ani de dependenta alcoolica s-a vindecat (dl. György – Gheorgheni). Cateva dintre temele abordate: schimbarea rolului alcoolului (cum era folosit pe vremuri si cum e vazut azi); ce pret platesc copiii in familii in care un parinte (sau ambii) sufera de dependenta alcoolica; cum pot fostii alcoolicii contribui la vindecarea altor persoane de dependenta alcoolica.

Bejegyzés navigáció