• Parlamentul European a cerut ca Ungaria să fie anchetată, în cadrul unei proceduri fără precedent, menite, iniţial, să combată extrema dreaptă. Este pentru prima dată când Parlamentul European invocă Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, care reprezintă un mecanism de implementare a valorilor UE. Acesta este începutul unui proces ce ar putea duce, în cele din urmă, la suspendarea dreptului de vot al Ungariei, dacă toate statele membre vor fi de acord.
  • In cadrul deschiderii Congresului FUEN la Cluj Napoca, de la ora 11.30, preşedintele UDMR Kelemen Hunor va participa la dezbaterea intitulată Hit the Road, pe tema Minority SafePack Initiative, împreună cu iniţiatorii şi fondatorii iniţiativei civice europene. De la ora 17.00, Kelemen va fi prezent la sediul Fundaţiei Kallós Zoltán din localitatea clujeană Răscruci, pentru a-l felicita pe etnograful Kallós Zoltán distins recent cu premiul Europa Nostra.
  • Maine, la ora 18.00, va debuta într-un cadru festiv campania de strângere a semnăturilor de susţinere pentru Minority SafePack Initiative. La evenimentul care va avea loc la Castelul Bánffy din Bonţida, va fi prezent şi va susţine un discurs, Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, Vincze Loránt, preşedinte FUEN, Németh Zsolt, preşedintele comisiei pentru relaţii externe a Parlamentului Ungar, Hegedus Csilla, vicepreşedinte executiv pentru cultură a UDMR, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor membre şi partenere FUEN.
  • Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti prezintă designul maghiar contemporan în cadrul celei de-a cincea ediţii a Romanian Design Week. În locaţia centrală a celui mai important eveniment de design românesc (str. Grigore Cobălcescu nr. 45) va fi expusă expoziţia Shaping Hungary – Design in the 21st Century, iar în sediul Institutului Balassi vor putea fi văzute expoziţia Mercedes design @ MOME şi două colecţii capsule prezentate de Sfântu Gheorghe Design Week. Expoziţiile vor fi completate de prezentări şi întâlniri cu designeri maghiari. Shaping Hungary – Design in the 21st Century este o expoziţie itinerantă care prezintă creativitatea şi designul maghiar.
  • Deputatul UDMR din Harghita, Sebestyén Csaba, consideră că programul naţional ‘Carne de porc în ferme româneşti’ adoptat de plenul Camerei favorizează fermierii mari şi nu sprijină micii producători, iar UDMR va elabora o nouă propunere legislativă care să remedieze acest lucru. De asemenea, deputatul UDMR din Satu Mare, Magyar Lóránd, consideră că adoptarea Programului naţional ‘Carne de porc în ferme româneşti’ are rolul de a dezvolta piaţa internă, afectată de cantitatea mare de carne de porc provenită din import. Magyar Lóránd, membru în Comisia pentru Agricultură, a mai spus că o mare parte din carnea de porc de pe piaţa din România provine din Polonia, iar acest lucru îi defavorizează pe producătorii interni.

Bejegyzés navigáció