• UDMR salută decizia de ieri a Curţii Constituţionale, respectiv proiectul de lege al UDMR care vizează extinderea drepturilor de folosire a limbii materne în instituţiile medicale şi în cele care prestează servicii sociale este constituţional. Preşedintele Kelemen Hunor a precizat ca schimbarea bruscă de atitudine a partidelor de opoziţie demonstrează, din nefericire, că aceste partide nu dau dovadă de deschidere şi de respect fata de minorităţile naţionale, deşi se folosesc adesea de aceşti termeni în retorica pe care o adoptă în apariţiile publice.
  • Congresul al 13-lea al UDMR va avea loc sâmbătă, 13 mai, la Zalău. În ziua precedentă desfăşurării evenimentului, vor fi organizate dezbateri şi conferinţe tematice în diverse localităţi din judeţul Sălaj. Congresul are si un program dinaintea desfăşurării lui: Maine, 12 mai, este programată conferinţa tinerilor reprezentanţi în administraţiile publice locale şi judeţene. În cadrul conferinţei vor fi dezbătute subiecte precum: conceptul de smart-city; provocările administraţiilor locale din marile oraşe; măsurile impuse de Curtea de Conturi.
  • Mecanismul UE privind distribuirea solicitanţilor de azil, împotriva căruia Ungaria şi Slovacia au deschis proces la Curtea de Justiţie a UE, a fost „în mod evident necorespunzător” tratării situaţiei de criză – a argumentat reprezentantul Guvernului ungar din cadrul procesului privind cotele obligatorii. Fehér Miklós Zoltán, director general în Ministerul ungar al Justiţiei, a precizat că, faptul că aceste cote obligatorii sunt necorespunzătoare, este dovedit şi de faptul că, în decurs de un an şi jumătate, 18 mii de persoane au fost distribuite în ţările membre ale UE.
  • Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta organizează astazi împreună cu Funda?ia Culturală Elena Surdu Stănescu expoziţia de artă contemporană ?În amonte pe Dunăre 2017?, în prezenţa Elenei Surdu Stănescu, sculptor, curatorul expozi?
  • În perioada 11-13 mai, laSfântu Gheorghe are loc conferinţa internaţională cu tema ?Fii voluntar în comunitatea ta?, la care participă 150 de cadre didactice la din ţară, din Italia, Turcia, Republica Moldova şi Ungaria. (Conferinţa este organizat de Asociaţia Pedagogilor Români din Covasna, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca).
  • Vizitapreşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker la Bucureşti ? eveniment la care participăm şi noi, vom trimite colegilor de la Târgu Mureş, respectiv Cluj Napoca materialul realizat la acest eveniment.
  • 11 mai, joi, de la ora 11, la ICR Bucureşti are loc miniconferinţa intitulată ?Salvarea şi conservarea literaturii germane din România prin traduceri?. Universitari, traducători, scriitori, istorici literari din România, Ungaria şi Germania, precum şi invitaţii prezenţi, vor dezbate problematica literaturii germane din România şi a scriitorilor români de etnie germană. Dr. Ferenc Vincze din Budapesta va vorbi despre traducerea literaturii germane din România în limba maghiară, respectiv despre traducerea ca o reprezentare a sistemului literar est-european. ast-language:HI;mso-bidi-language:HI’>preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker la Bucureşti ? eveniment la care participăm şi noi, vom trimite colegilor de la Târgu Mureş, respectiv Cluj Napoca materialul realizat la acest eveniment.
  • 11 mai: Acum 26 de ani (1991) s-a semnat, la Bucureşti, Acordul între guvernele României şi Ungariei privind stabilirea regimului de „cer deschis” între cele două ţări. A fost primul tratat de acest gen din Europaşi Germania, precum şi invitaţii prezenţi, vor dezbate problematica literaturii germane din România şi a scriitorilor români de etnie germană. Dr. Ferenc Vincze din Budapesta va vorbi despre traducerea literaturii germane din România în limba maghiară, respectiv despre traducerea ca o reprezentare a sistemului literar est-european.
  • Oferta turistică a judeţului Covasna, în care castelele şi conacele ocupă un loc important, va fi prezentată la sfârşitul acestei săptămâni în Ungaria şi în Marea Britanie, în cadrul a două festivaluri ce vor avea loc simultan la Budapesta şi Manchester. Festivalul, care va avea loc în piaţa centrală din Manchester, este organizat de comunitatea maghiară din acest oraş, formată din aproximativ 30.000 de persoane.
  • Budapesta susţine participarea artistului Victor Drujiniu la a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Benzi desenate din Budapesta, care va fi organizat duminica, 14 mai 2017, de Uniunea de Benzi Desenate din Ungaria. Festivalul va avea loc la Grădina Durer din Budapesta. Festivalul Internaţional de Benzi desenate din Budapesta este cel mai mare eveniment de benzi desenate din Ungaria şi singurul care invită şi creatori din străinătate, cu scopul de a prezenta cultura acestui gen artistic din perspectivă internaţională.
  • Interviu cu europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler despre primii 10 ani ai Romaniei in UE.

Bejegyzés navigáció