Június 2-án, pénteken az este 7-kor kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

Június 3-án, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7-kor lesznek szentmisék a kegytemplomban. A délután fél 1-kor kezdődő ünnepi szentmisét ? amelyet a Duna Televízió, az Erdélyi Mária Rádió és a kegyhely honlapján a csíksomlyói ferences kolostor élőben közvetít ? Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa mutatja be, amelyen szentbeszédet mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szentmisén jelen lesz a helyi elöljáróság: Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke és Orbán Szabolcs, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke mellett Michael Anthony Perry, a Kisebb Testvérek Rendjének legfőbb elöljárója.

Ugyancsak június 3-án, szombaton délután 5-kor kezdődik a csángó szentmise a Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt csíksomlyói plébániatemplomban.

A 450. csíksomlyói pünkösdi zarándoklat programjának mottója: Isten, tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben!