Kétszázezer ember érkezésére készült fel az olasz belügyminisztérium az év végéig ? értesült a La Repubblica című napilap. Eszerint a belügyi tárca pontos ütemtervet dolgozott ki a helyzet kezelésére.

Év végéig 200 ezer vagy ennél is több ember érkezésével számolnak, miközben már jelenleg is mintegy 180 ezer menedékkérő vagy illegális bevándorló tartózkodik olaszországi befogadóközpontokban. Év eleje óta több mint 43 ezren érkeztek az országba, ez majdnem negyven százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Az érkezőket – akik majdnem kivétel nélkül a dél-olaszországi partokon kötnek ki ? kvóták szerint osztják szét. A kétezer lakosnál kisebb önkormányzatoknak 6, a kétezer lakosnál nagyobbaknak minden ezer lakosra 3,5 embert kell befogadniuk, míg a nagyvárosoknak – amelyeket már eddig jobban megterheltek – 2-őt minden ezer lakos után.

Ezzel egy időben a belügyminisztérium megkezdi az úgynevezett kiutasítóközpontok (Cpr) kiépítését lakott területtől távol, repülőterek közelében, ahonnan gyorsan, kis csoportokban tudják hazaszállítani a menekült státusra nem jogosult kérelmezőket.